Kuumailmapallo

Ideoita yhdistysten tapaamisiin

Eläkeliiton paikallisyhdistykset järjestävät erilaisia säännöllisiä kuukausittain tai useammin järjestettäviä tapaamisia jäsenille. Nämä ovat tärkeä osa Eläkeliiton paikallisyhdistysten toimintaa. Näissä tapaamisissa on useimmiten luento tai lyhyt alustus.

Eläkeliiton paikallisyhdistyksiltä kerättyjen toimintatilastojen (2020) mukaan yleisimmät alustukset käsittelivät seuraavia aihealueita:

1. Seniorin hyvinvointi

2. Kunnan tarjoamat palvelut senioreille ja muutokset palveluissa

3. Paikallisten hyvinvointi- ja palveluyrittäjien esittelyt ja palvelut

4. Turvallisuuteen liittyvät kysymykset

5. Paikalliset ajankohtaiset asiat, kunnan päätöksenteko ja siihen vaikuttaminen

6. Paikallisyhdistyksen sekä piirin ajankohtaiset asiat ja tapahtumat

7. Muiden yhdistysten toiminnan esittely

8. Paikallishistoria 

9. Luonto, paikalliset luontokohteet ja luontomakailu

10. Yleistieto ja historia

11. Matkailu ja matkakertomukset

Ideoita:

 1. Virtuaalikävelyt, sovitaan, että lähdetään kävelylle ma klo 14, jokainen lähtee omasta kodista omalle reitille ja yhteyttä pidetään virtuaalikävelyyn osallistujien kesken puhelimen välityksellä esim. Teams-sovelluksen kautta tai puhelinyhteydellä. Jokainen voi tehdä itselle sopivan lenkin omaan tahtiin.
   
 2. Kotiseutukävelyt, tehdään rastirata omalle paikkakunnalle, rastit merkitään karttaan. Erillisille paperille tai sähköpostiin kirjataan rasteilla tehtäviä toimintoja esim. tietokilpailukysymyksiä, jumppaliikeitä tai kerrotaan rastilta löytyvästä kohteesta. Reitin kiertäneiden kesken arvotaan esim. palkintoja. 
   
 3. Oletko jo tutustunut Eläkeliiton videoblogikanaviin? Videoblogit 
  Eläkeliiton videoblogikanavia voi hyödyntää paikallisyhdistyksen tilaisuuksissa esim. katsomalla yhdessä Arjen luovuus -vinkin, ja sen jälkeen toteuttaa videon innoittamana oma arjen luovuus teon. 

  Muita kanavia: Anssin aatoksia, Arjen luovuus, Liikuntakanava, TunneMieli, TunneMusiikki 
  Liikuntakanavasta löytyy mainioita liikuntavinkkejä yhdistyksen tilaisuuden alkuun tai loppuun.
   
 4. Keskustelutilaisuudet, paikallisyhdistyksen jäsenten ja kunnan päättäjien kesken. Tilaisuus tulee suunnitella huolella, millaisista asioista on tärkeä keskustella, mikä on tilaisuuden tarkoitus, kertoa paikallisyhdistyksestä, saada aikaan ratkaisuja, tuoda esiin senioreiden/eläkeläisten asioita kunnassa jne. Kaikkia asioita ei tarvitse käsitellä yhdessä tilaisuudessa, tehokkaampaa on pureutua muutamaan teemaan niin keskustelu pureutuu syvemmälle, Erätauko-menetelmää hyödyntäen, www.eratauko.fi
   
 5. Yhdistä voimat naapuriyhdistyksen kanssa. Kaikkea ei tarvitse tehdä yksin.