Vapaaehtoinen ja vanhus

Vapaaehtoistoiminta

Eläkeliiton vapaaehtoisena autat, tuet ja virkistät. 

Vapaaehtoisten joukkoon mahtuu aina uusia vapaaehtoisia, sillä jokaisen meistä ympärillämme on ihmisiä, jotka kaipaavat seuraa, tukea ja sitä, että joku kysyisi, mitä sinulle tänään kuuluu. Meillä kaikilla on tarve kohdata toisia sekä tulla kuulluiksi ja ymmärretyiksi. Viettää hetki yhdessä aikaa toistemme seurassa. Teet arvokkaan teon lähimmäiselle antaessasi omaa aikaasi vapaaehtoistoimintaan. 

Vapaaehtoistoiminta lisää sekä vapaaehtoisen että avuntarvitsijan hyvinvointia. Vapaaehtoistoiminnassa mukana oleminen tuo vapaaehtoiselle elämään rutiineja sekä itsensä merkitykselliseksi ja tarpeelliseksi kokemisen tunteita. Vapaaehtoinen on aina odotettu vieras ja tuo omalla toiminnallaan iloa autettavan arkeen. Vapaaehtoistoiminnassa oppii parhaimmillaan uusia asioita itsestään ja toisista ihmisistä. Tämän lisäksi vapaaehtoistoiminnan tekeminen mahdollistaa uusien taitojen kartoittamisen. 
 

Tule mukaan toimintaan

Eläkeliitto kouluttaa vapaaehtoisia eri tehtäviin. Koulutusta järjestävät Eläkeliiton keskustoimisto ja piirit. Piirit järjestävät yhteistyössä Eläkeliiton keskustoimiston kanssa aluekoulutuksia, jotka ovat kestoltaan noin kuuden tunnin mittaisia. Näiden lisäksi järjestetään vapaaehtoistoiminnan teemakoulutuksia, joiden aiheena voi olla esimerkiksi musiikin tai luontoteeman hyödyntäminen vapaaehtoistoiminnassa. Saat tietoa oman alueesi koulutuksista koulutuskalenterista ja piiristäsi. Vapaaehtoistoiminnan peruskoulutuksia järjestetään myös verkkokursseina. 

Yhdistykset perehdyttävät uudet vapaaehtoisensa toimintaan. Etsi oma yhdistyksesi täältä ja ota suoraan yhteyttä yhdistyksen vapaaehtoistoiminnan vastaavaan. 

Jos digiopastajana toimiminen kiinnostaa, voit ottaa yhteyttä suoraa oman alueesi yhdistykseen tai liiton vapaaehtoistoiminnan suunnittelijaan: teija.saarinen@elakeliitto.fi.

Syvennä vapaaehtoistoiminnan osaamista 

Keskustoimisto järjestää eri aiheista pitkiä vapaaehtoistoiminnan kursseja. Kursseja järjestetään pääsääntöisesti Eläkeliiton omassa lomakeskuksessa Salon Lehmirannassa, mutta myös muualla päin Suomea. Pitkät kurssit ovat matkakuluja lukuunottamatta maksuttomia.

Kaikista tulevista kursseista saat lisätietoa tapahtumakalenterista.

Hyödyllistä perustietoa Eläkeliiton vapaaehtoistoiminnasta: Hetki yhdessä -opas Eläkeliiton uudelle vapaaehtoiselle. 

 

Etsitkö vapaaehtoisen apua?

Eläkeliiton yhdistysten vapaaehtoiset eli apuset auttavat ja tukevat erilaisissa elämäntilanteissa olevia.

Lue lisää
Näin aloitat vapaaehtoistoiminnan

Vapaaehtoistoimintaa tehdään Eläkeliiton paikallisyhdistysten kautta.

Lue lisää
Ongelmatilanteet vapaaehtoistyössä ikääntyneiden parissa

”En tiedä, miten voisin parhaiten auttaa.”

Lue lisää
Eläkeliiton vapaaehtoistoiminnan periaatteet

Eläkeliiton vapaaehtoistoimintaa ohjaavat periaatteet, jotka takaavat luotettavan ja turvallisen vapaaehtoistoiminnan niin vapaaehtoiselle kuin avuntarvitsijalle. 

Lue lisää
Vapaaehtoisen hyvinvointi

Vapaaehtoisen on tärkeää pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan ja voimavaroistaan: 
 

Lue lisää
Kohtaaminen ja vuorovaikutus vapaaehtoistoiminnassa
Vapaaehtoinen voi edistää vuorovaikutuksen sujuvuutta monin eri tavoin.
Lue lisää
Ryhmän perustaminen

Eläkeliitossa käytännön vapaaehtoistoimintaa organisoidaan yhdistyksissä.

Lue lisää