VAL kevät web

Kevät

Keväällä liikutaan kokeillen ja iloiten!

Tältä sivulta löydät keväisiä aktiviteetteja Vuodenaikojen liike -ohjelman mukaisesti. Tervetuloa tutustumaan ja kokeilemaan! Monet ideat soveltuvat yhdistysten käyttöön.

Kevätseuranta käyntiin
Luontoliiton Kevätseuranta on kampanja, jossa tutkitaan kevään edistymistä eläin- ja kasvilajeja tarkkailemalla. Kevätseurannassa on vuosittain vaihtuva teema ja tänä vuonna tarkkaillaan muuttuvaa metsää sekä viittä teemalajia. Seurannan kohteena on yhteensä 41 vakiolajia ja vuosittain vaihtuvat teemalajit.
Tervetuloa mukaan nauttimaan uudesta vuodenajasta! Lisätietoja kampanjasta. 

Unelmien liikuntapäivä
Unelmien liikuntapäivää vietetään jälleen keskiviikkona 10.5. Unelmien liikuntapäivään voi osallistua kuka tahansa, miten tahansa, missä tahansa. Unelmien liikuntapäivä on kaikenlaisen liikkumisen juhlapäivä – niin yksin kuin yhdessä. Unelmien liikuntapäivä on loistava mahdollisuus järjestää liikkumisen mahdollisuuksia esim. yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa kunnan liikuntapaikoilla tai lähiluonnossa. Kaikki tavat liikkua ovat hyviä! Lue lisää päivän mahdollisuuksista.

Uusi lajikokeilu
Löytyykö yhdistyksestäsi jonkin lajin asiantuntija? Jos ei, kannattaa kysyä kiinnostavan lajin ohjausta esimerkiksi paikallisesta urheiluseurasta. Kootkaa porukka ja kokeilkaa yhdessä jotain uutta lajia. Esimerkiksi Kävelyfutiksen kokeiluun tarvitaan 6-8 pelaajaa ja sopiva alue missä palloa voi pelata. Tutustu kävelyfutikseen lisää

Roskakävelytempaus
Kootkaa porukka kasaan ja lähtekää yhdessä siistimään ympäristöä. Roskien keräyspihtejä on mahdollista lainata esimerkiksi monista kirjastoista. Pidetään yhdessä luonnosta huolta!

Retki laavulle
Järjestäkää yhteisretki läheiselle laavulle. Valitkaa myös helppokulkuisempia reittejä, näin huomioitte eri tasoiset liikkujat.

Kevättapahtuma puistossa
Pitäkää toiminnallinen kevät/syyspäivä puistossa! Ulkopelejä, musiikkia ja tanssia. Saisitteko paikalle myös muita sukupolvia?

Pyörät kuntoon
Järjestäkää pyörähuoltopäivä ja huoltakaa yhdessä polkupyörät ajokuntoon.

Kilometrikisa 1.5.-22.9.
Kilometrikisa innostaa polkemaan! Kisaan ovat tervetulleita polkemaan niin yhteisöt, kaveriporukat kuin kuntien avoimet joukkueet. Leikkimielisessä kisassa joukkueet mittelöivät siitä, kuka polkee eniten kilometrejä ja/tai minuutteja kesän aikana. Lisätietoa Kilometrikisasta: https://www.kilometrikisa.fi/

Liikunnan aluejärjestöt kumppaneiksi
Kaksi on enemmän kuin yksi! Olisiko liikunnan aluejärjestön kanssa mahdollista virittää uutta yhteistyötä? Mitä voisitte järjestää yhdessä alueenne eläkeläisille?

Kirjaston vuokrattavat välineet ja tarvikkeet
Onko teillä tiedossa, mitä kaikkia palveluita lähikirjastonne tarjoaa? Tehkää retki kirjastoon ja ottakaa yhdessä selvää.

Lintujen bongaus
Laulu, viserrys, piipitys, siipien havina… Lintujen äänet kuuluvat kevääseen! Ottakaa yhteiseksi haasteeksi bongata mahdollisimman monta lintulajia tänä vuonna. Lue lisää ”Tunnista 100 lintulajia” – haasteesta BirdLifen sivuilta: https://www.birdlife.fi/lintuharrastus/100lintulajia/

Vieraslajien torjuntatalkoot
Myöhemmin keväällä sään lämmetessä myös haitalliset vieraslajit alkavat nostaa päätään. Järjestäkää vieraslajien torjuntatalkoot! Muistattehan kiinnittää huomiota myös kasvijätteen hävittämiseen. Lisätietoa vieraslajeista ja kasvijätteen hävittämisestä saa mm. täältä: https://vieraslajit.fi

Kävelykilometrikisa 1.5. - 31.9.
Valtakunnallinen Kävelykilometrikisa on kaikille avoin. Kisaan voi osallistua yksin tai porukalla eri sarjoissa. Töppöstä toisen eteen ja mukaan kisaamaan!
Lisätietoa Kävelykilometrikisasta: https://kavelykilometrikisa.fi/

Pihatyöt
Haravointi, nurmikon leikkuu, kasvien istutus ja hoito, terassi- ja puutarhakalusteiden huoltaminen ja pihalla puuhastelu ovat hyvää hyötyliikuntaa.

Valmiita materiaaleja

Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry:n tuottamat materiaalit ovat vapaasti kaikkien käytettävissä.

Hyvinvointirastit
Luontorastit (vastaukset ja vastauslomake)
Luontobingo
Metsäkuntopiiri

Palaa Vuodenaikojen liike -ohjelman etusivulle

Outi Kokko-Ropponen

Thumbnail
Liikuntasuunnittelija
outi.kokko-ropponen@elakeliitto.fi