Thumbnail

Tästä tänään 12.3.2021

Jokaisella meistä on piileviä taitoja, kunhan niitä osaa vain ottaa käyttöön. Yleensä me olemme vaatimattomia ja toteamme, että ei onnistu. Kun sitten kuitenkin yritämme, saattaa onnistua ja vieläpä hyvinkin.

Minäkin olen tiennyt itseni täysin epäpäteväksi monissa eri asioissa. Oppikoulun alaluokilla olin varmaankin vähällä saada ehdot puukäsitöistä. Kun ryhdyin höyläämään lautaa naulalaatikkoa varten, loppui lauta yleensä kesken ennen kuin sain pinnan niin suoraksi, että opettaja sen hyväksyi. Kun opettaja tämän huomasi, antoi hän minun myös tuntea, kuinka saamaton veistohommissa olin.

Näin sitten aikuisena saman opettajan kotikuntani kadulla. Hän kyseli, mitä minä olen elämässäni tehnyt. Pyysin häntä arvaamaan, montako omakotitaloa olen rakentanut. Olin vähällä esittää jatkokysymyksen, montako runoa hän on kirjoittanut tai montako laulua sanoittanut.

Kun aikoinaan seurustelin nykyisen vaimoni kanssa, pääsin pätemään yllättävässä tilanteessa. Naisseurueen auto oli sammunut valtatielle ja sen ympärillä pyöri tokka auttamishaluisia miehiä. Vika ei vain näyttänyt löytyvän.

Minä marssin kuin pelastava prinssi paikalle ja kysyin, josko minäkin saisin katsoa. Kurkistin moottoriin ja näin siellä irrallaan olevan johdon pään, jolle löysin myös sopivan paikan. Kun olin ”liitokseni” tehnyt, pyysin kuljettajaa kokeilemaan. Uskoa sopii, että auto hyrähti käyntiin.

Sain varmaan melkoisen määrän pisteitä paikalla olijoiden silmissä, mutta myös seurustelukumppanini katsoi minua melkein ihaillen. Tänäkään päivänä en tiedä, mistä johdosta oli kysymys ja mihin sen sitten kiinnitin.

Kukaan ei ole seppä syntyessään ja oppia ikä kaikki. Siinä erinomaisia sananjalkoja, jotka todellakin pitävät paikkansa. Itse olen myös kehitellyt asiaa ainakin sivuavan aforismin. Kokemuksista voit ottaa vaarin, mutta vaarilta et saa pois hänen kokemuksiaan.

Myöskään yrittänyttä ei laiteta. Kun aikansa yrittää ja yrittää, saattaa onnistua sellaisessakin tehtävässä, joka etukäteen näytti ylivoimaiselta. Minäkin sain viime kesänä ruohonleikkurin käyntiin, kun ensin löysin tulpan ja avaimen, millä sain sen auki.

Meissä kaikissa piilee yllättäviä kykyjä. Kun ei anna heti periksi eikä aliarvioi itseään, voi selviytyä yllättävistäkin askareista.

Omia mielihommiani ovat hillanpoiminta, perunanpano ja ruohonleikkuu. Niissä hommissa voi nimittäin samalla ajatella kaiken maailman asioita ja kehitellä vaikkapa aforismeja.

Ja jos hillareissulla eksyn, teen kuten Lapin mies tekee. Se nimittäin lähtee silloin kotiin.

 

 

Mauno A. Virtanen

Anna palautetta kirjoituksesta:

mauno.virtanen(at)hotmail.com