Eetu_ry_kuntavaalipaneeli

Liikenne, digipalvelut ja sote puhuttivat EETU ry:n kuntavaalipaneelissa

Kuvateksti: Yhdeksän eduskuntapuolueen edustajat keskustelivat EETU ry:n kuntavaalipaneelissa etäyhteydellä. Juontaja Jussi Kärki johti puhetta Kunta.tv:n studiolla Helsingissä.

Muun muassa julkisen liikenteen haasteet ja palvelujen siirtyminen digitaalisiksi puhuttivat Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n kuntavaalipaneelissa. Keskiviikkona 12. toukokuuta järjestettyyn paneeliin osallistuivat kaikkien yhdeksän eduskuntapuolueen edustajat. Tilaisuus lähetettiin verkossa suorana lähetyksenä. Tallenne on tulossa katsottavaksi pe 14.5. ja sitä pääsee katsomaan EETU:n kotisivuilta osoitteessa eetury.fi

Kaksituntiseen paneeliin osallistuneet poliitikot saivat vastatakseen mm. kysymyksen, miten kunnissa  huomioidaan vanhusten tarpeet julkista liikennettä suunniteltaessa.

Kuntaministeri, SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero sanoi, että hyviä kokemuksia on useissa kunnissa saatu palvelulinjoista. Ne tarjoavat normaalin linja-auto- ja muun joukkoliikenteen lisäksi kyytiä palveluihin asuinalueilta ja mm. palvelutaloilta.

 – On myös huolehdittava, että liikennevälineet ovat esteettömiä. Kelan kanssa hyvässä yhteistyössä  toteutettu taksiliikenne palvelee niitä, joilla ei ole mahdollisuuksia käyttää muuta liikennettä, Paatero summasi.

Rkp:n kansanedustaja Anders Adlercreutz kehotti kunnissa selvittämään, miten ikäihmiset liikkuvat ja minkälaisia tarpeita heillä on.

– Koululaisten aikataulut otetaan huomioon joukkoliikenteen aikatauluja suunniteltaessa, kuten tärkeää onkin. Ikäihmisten tarpeet jäävät usein vähemmälle huomiolle. Pääseekö aamulla terveyskeskukseen, pääseekö illalla teatterista tai harrastuksista kotiin?

Perussuomalaisten torniolainen kansanedustaja Kaisa Juuso vastasi kysymällä, minkä julkisen liikenteen?

-Ei meillä päin sellaista juurikaan ole. Etelän ihmisten on tärkeä ymmärtää, että Lapissa moni vanhus asuu kaukana asutuskeskuksista. Ajokorttia ei ole tai auton pitoon ei ole varaa. Tässä on iso parannuskohde. Kuntien olisi pystyttävä järjestämään liikenteen niin, että ikäihmiset pääsisivät palveluihin, Juuso totesi.

Vihreiden puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Silja Keränen totesi kotikaupunkinsa Kajaanin olevan välimuoto: pikkukaupunki, jossa on joukkoliikennettä ja palveluliikennettä, joka on toimiva ikäihmistenkin näkökulmasta.

-Mutta vähänkin kauempana keskustaajamasta tilanne on sellainen kuin Kaisa Juuso kuvasi.  Käytännössä iso osa ikäihmisistä pääsee liikkumaan naapurin, omaisen tai ystävän kyydissä. Mutta kuinka huolehtia myös heistä, joilla ei ole autoilevaa lähipiiriä tai naapuria, Keränen pohti.

-Niin, mikä joukkoliikenne, kun ei ole joukkoja, nakkasi Pyhäjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla asuva vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Jouni Jussinniemi.
 – Liikkumisen kannalta tärkeää on sekin, että väylät on talvella aurattu niin, että ikääntyneempikin kuntalainen pääsee kävellen liikkeelle ja bussin kyytiin.

Paneelin juontaja, Talouselämä-lehden päätoimittaja Jussi Kärki heitti panelisteille EETU-järjestöiltä tulleita  kysymyksiä: Sitoudutteko siihen, että digitaalisten palveluiden rinnalla on kunnissa tulevaisuudessa tarjolla kohtuuhinnalla palveluja myös heille, joilla ei ole mahdollisuutta digipalveluja käyttää?  Näkisittekö kuntien ja pankkien yhteispalvelujen kehittämisellä mahdollisuuksia taata tulevaisuudessa ainakin yksi pankkipalvelupiste jokaisessa kunnassa?

-Kyllä kuntapäättäjät voivat jollakin tasolla vaikuttaa pankkien kanssa asioista neuvotellen. Ja yhteiskäyttöpisteitä on tehtykin monin paikoin, totesi keskustan oululainen kansanedustaja Pekka Aittakumpu.

Yksituumaisuus panelistien kesken vallitsi siitä, että digipalvelujen rinnalla on aina oltava myös puhelinnumero ja henkilökohtaista palvelua.

Paneelin sote-osiossa keskustelu ja kannat noudattelivat hallitus-oppositio-rajalinjoja.

Juontaja Jussi Kärki sanoi, että jos hallituksen sote-esitys menee läpi eli sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät pois kuntien vastuulta, jää tuleville valtuutetuille ”puolikas kunta”. Mihin palveluihin tulisi tällöin ikäihmisten näkökulmasta kiinnittää eniten huomiota?

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa totesi että seniorit on hyvin erilaisissa elämäntilanteissa olevia, erilaisia tarpeita omaavia ihmisiä.

-On tärkeää että kunnassa oivalletaan se ja luodaan erilaisia vaihtoehtoja. Muistisairaat ja heidän omaisensa ovat yksi joukko, joka tarvitsee apua ja tukea, ettei kodista tule vankila, Sarkiomaa sanoi.

-Kaavoitus, maankäyttö, asuminen, luetteli keskustan Aittakumpu. -Tärkeää on luoda kunta, jossa palvelut ovat lähellä ja jossa pääsee esteettömästi kulkemaan.

-Asiaa  on katsottava kokonaisvaltaisesti ja mietittävä ihan uudella tavalla. Väestön ikääntyminen tapahtuu nyt nopeasti. Emme me voi kurittaa vanhuksia polttoaineen hinnalla tai verotuksella, sanoi Liike Nyt:n puheenjohtaja Harry Harkimo.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus painotti arvokasta, aktiivista ja turvallista ikääntymistä, johon kuuluvat niin liikkuminen, palvelut, asuminen kuin tärkeä virkistyminen ja harrastuksetkin.

- Tärkeää on kuulla ikäihmisiä.

Tallenne kuntavaalipaneelista on katsottavissa pe 14.5. alkaen Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n kotisivujen kautta osoitteessa eetury.fi

TUOMAS TALVILA