Nurmijärvi
Yhteystiedot
Puheenjohtaja Antti Simanainen
Puhelin 040 836 9575
Sähköposti antti.simanainen@gmail.com
elnurmijarvi@gmail.com
Tilinumero: FI82 5300 1720 1776 86
Rek.nro 121.048
Unescon maailmanperintökohteenakin tunnettu Visby on elävä pala historiaa: se on sijainnut paikallaan satoja vuosia, ja kaupungin vanhimmat rakennukset ovat peräisin 1100-luvulta. 1100-, 1200- ja 1300-luvuilla Visby oli tärkeä Hansaliiton keskus.
Keskiaikaisessa kaupungissa onkin paljon historiaan liittyvää nähtävää. Vanhaa kaupunkia ympäröi 3,6 kilometriä pitkä kehämuuri, joka on yksi Euroopan parhaiten säilyneistä. Se on korkeimmillaan 11 metriä korkea ja siinä on yli 50 tornia.
Kaupungissa oli keskiajalla 17 kirkkoa. Niistä ainoastaan Pyhän Marian kirkko on enää ehjänä ja käytössä. 13 kirkkoa, joista osa on ollut luostareiden kirkkoja, on raunioina. Ne raunioituivat monien hyökkäysten aikana, kun niitä ryöstettiin, poltettiin tai niistä otettiin varaosia ja rakennustarpeita. Esimerkiksi 1500-luvulla lyybekkiläiset tuhosivat monia kirkkoja, mutta Pyhän Marian kirkon he säästivät, koska kirkko oli tuolloin saksalaisten käytössä. 150 keskiaikaista taloa on säästynyt enemmän tai vähemmän hyvässä kunnossa. Myös vanha asemakaava on suurimmaksi osaksi pysynyt samanlaisena.
Visbyn ehkä tunnetuin puisto on Almeladen. Siellä sijaitsee Olof Palmen muistomerkki. Kaupungissa vuonna 1855 perustettu kasvitieteellinen puutarha. Sataman vieressä sijaitsee Uppsalan yliopiston Gotlannin kampus.
Visbyssä on noi 23 000 asukasta.
Ainutlaatuinen miljöö nupukivikatuineen ja kehämuureineen hurmasi. Visbyn kuuluisat ruusut kukkivat läpi kesän, kukin lajike vuorollaan. Osa meistä sattui ruusuja näkemään, kuvien kautta saamme kaikki niistä nauttia.
Kuvat ovat alla kuvakarusellissa.
Kuvat: Margit, Seija, Maija, Sirkku ja Marja
** Margit
Bussi toi meidät Nurmijärveltä Katajanokalle ja pikku hiljaa siirryimme matkalippuinemme terminaalista laivaan etsimään hyttiä. Laivan lähtöaika oli klo 16:00 ja ensimmäisen illan Bufee tarjoiltiin klo 18:30, joten tässä välissä jäi hyvin aikaa kotiutua hyttiin, tutustua laivaan tai tehdä ensimmäiset ostokset laivan tax freessä.
Meille oli varattu neljä pitkää pöytää ravintolasta, jossa Bufee oli tarjolla. Uskon, että kaikki 39 nälkäistä saivat vatsansa täyteen kun tarjolla oli alku-, pää- sekä jälkiruokia.
Ruokailun jälkeen oli mahdollisuus osallistua laivan tarjoamiin ajanvietteisiin kuten bingoon, pianomusiikin kuunteluun sekä tanssahteluun Party Switch orkesterin tahtiin.
Myöhemmin illalla oli ohjelmassa laivan show, jonka tarjosivat Los Machos. Kahden miehen esitystä mainostettiin komedian ja musiikin dynaamiseksi duoksi. Ehkä näin mutta mielipiteet voivat myös jakaantua. Naurua, ihmettelyä ja taputuksia, kitaraa miehet osasivat soittaa. Laivan ravintolat tarjosivat viihdykettä aamun pikkutunneille, joten jollei nukuttanut, niin ei aika kuitenkaan välttämättä tullut pitkäksi.
Yön jälkeen heräsimme perjantaiaamuun ja Ruotsin aikaan, joka oli tunnin Suomen aikaa jäljessä.
Aamiainen alkoi klo 6:30 ja laiva saapui Visbyn satamaan klo 9:00. Perjantain ohjelman oli kukin
matkalainen saanut valita etukäteen. Mahdollisuus oli ajaa nonstop linja-autolla Visbyn keskustaan ja viettää siellä päivä kaupunkia katsellen, shoppaillen ja kahvitellen. Takaisin laivalle pääsi samalla kyydillä. Tämä edestakainen kuljetus kuului meidän matkan hintaan.
Osa matkalaisista lähti etukäteen varatulle ja maksetulle kolmen tunnin Gotland Panorama kiertoajelulle. Opastettu retki vei matkalaiset Visbyn länsirannikolle ja keskiaikaiseen Visbyhyn. Osa ryhmästä reippaili kävellen opastetulla kävelykierroksella, jonka oli myös voinut ostaa etukäteen.
Visbyn keskustassa kulki myös turistijuna, joka kiersi kaupunkia n. 25 min, hinta kierrokselle oli 110 SEK eli 9 eur. Mieleeni jäivät Visbyn keskustassa olevat valtavat kirkon/luostarin rauniot suurtorin laidassa. Tämä Pyhän Katariinan kirkon rakentaminen aloitettiin jo 1200- luvulla
ja rakentamista jatkettiin koko 1300-luku mutta valmiiksi kirkko ei tullut koskaan. (Wikipedia) Kaiken kaikkiaan upea ja mieleen jäävä historiallinen maamerkki.
Laivalle palattiin viimeistään klo 16:30 paikallista aikaa ja Gabriella lähti paluumatkalle klo 17:00. Paluumatkan Bufee tarjoiltiin heti laivan irtauduttua satamasta, tämänkin oli voinut varata jo etukäteen. Ilta ohjelma oli vapaamuotoista, tanssit jatkuivat Club Mar ravintolassa ja Sauna&Spa oli auennut jo päivällä klo 15:00. Tax freessä oli tarjouksia ja maistiaisia.
Jokaiselle jotakin.
Lauantaiaamuna käänsimme kellomme taas Suomen aikaan ja Brunssi tarjoiltiin klo 11:00. Wikipedia kertoo, että brunssi on aamiaisen ja lounaan yhdistelmä tai välimuoto. Brunssi aloitetaan yleensä klo 11:00-12:00 ja se voi kestää aina klo 15:00 asti. Kahvin, teen ja mehujen lisäksi brunssiin voi kuulua myös kuohuviini tai shampanja. Ruoat on aseteltu noutopöytään ja sen luonteeseen kuuluu vapaamuotoisuus ja mutkattomuus. Se oli juuri näin ja kuoharin kera.
Vapaata oleskelua laivalla ja klo 13:45 laiva saapui Helsingin Katajanokalle, jossa meitä odotti linja-auto ja kuskimme Janne.
Yhtä kokemusta rikkaampana.
Seija