Hyppää sisältöön
Logo
Eläkeliiton sivuille Uusimaa
Valikko
  • Nurmijärvi
  • Tapahtumat
  • Toiminta
  • Ajankohtaista
  • Kuvagalleria
  • Yhteystiedot
  • Liity
Malborkin linna

Jouluinen Gdansk oli piristävä kokemus 8.-10.12.2019 - blogi

Murupolku

  1. Etusivu
  2. Nurmijärvi
  3. Jouluinen Gdansk oli piristävä kokemus 8.-10.12.2019 - blogi

Jouluinen Gdansk oli piristävä kokemus
8.-10.12.2019

Gdanskin kaupunki yllätti iloisesti sekä historiallisuudellaan että modernisuudellaan suurimman osan porukkaa, opas Dorota oli superkertoja tarinoillaan historiasta ja nykypäivästä, illallinen toisena iltana Barylkassa oli erinomainen ja ravintola sopivan kävelymatkan päässä hotellista.

Retket olivat monipuolisia Oliwan kirkkokonsertteineen ja upeine Malborkin  linnan ruokailuineen. Päivät retkineen olivat myös sopivan mittaisia kestoltaan. Poikkeaminen tuloaamun koleudessa kuuman jouluglögin nauttimiseksi puhalsi ryhmään uutta puhtia jatkaa kävelykierrosta lähiympäristöön. Onneksi ei satanut, vaikka olikin pilvinen päivä. Kaupunki oli hallussa kävelykierroksen jälkeen.

Myös hotelli Wolne Miasto  oli kaikin puolin erinomainen palveluineen ja sijainteineen keskellä vanhaa kaupunkia. Parinsadan metrin päässä kulman takana oli kauppahalli.

Matkan kesto kolme päivää myös osui kohdalleen, ehdittiin luomaan silmäys tärkeisiin paikkoihin, ja joulutori Milennium-puineen ja vieressä olevine Forum-tavarataloineen olivat kivoja omatoimiselle tutustumiselle.

Puolan rannikon kaupunkeja, Gdanskia, Sopotia ja Gdyniaa kutsutaan yhteisellä nimellä Kolmoiskaupunki.  Gdynia on Kolmoiskaupungin liikekeskus ja merkittävä satamakaupunki, Sopot puolestaan Puolan tunnetuimpia lomanviettopaikkoja. Siellä tutustuimme viehättävään ranta-alueeseen ja kävelimme myös Euroopan pisimmällä puulaiturilla auringon helottaessa pilvettömältä taivaalta ja toi mukavasti lämpöä ja valoa syksyiseen viileyteen ja pimeyteen.

Yllätykseksemme retken varrella osui Oliwan kirkossa kirkkokonsertti, jota jäimme kuuntelemaan 1700-luvun lopun aikaisten urkujen säestyksellä, jossa oli yli 800 urkupilliä aina 2 sentin mittaisista useiden metrien korkuisiin pilleihin. Urkuri loihti esiin erilaisia ääniä linnunlaulusta ukkosenjylinään niin, että väreily tuntui koko kehossa. Konsertin lopuksi nunna keräsi kolehdin.

Kyllä, matka jouluvaloineen ja -tunnelmineen piristi näin joulun alla pimeänä aikana. Ainakin moni totesi virkistäytyneensä matkan aikana niin, että kotoiset jouluvalmistelut on kiva aloittaa nyt.  (SV)

Äimän käkenä linnareissulla

Yhdistyksemme Gdanskiin 8 - 10.12 suuntautuvan matkan kliimaksi oli ehdottomasti Malborkin linnaan tutustuminen. Keskiajalla 1200 luvun lopussa kristinuskon levittämiseksi preussilaisten keskuuteen oli nähty todella vaivaa.

Tuolloin uskonto tuki politiikka ja päinvastoin

Linna-alueen rakenteet levisivät vähitellen n 20 hehtaarin alueelle muodostuen mm esilinnasta, palatsista, kappelista ja kirkosta.

Näin ex-rakennuttajan silmin havainnoin, että nykytekniikaksi väitettyjä hienouksia oli käytetty jo silloin.

Vaikuttavimpia olivat ilmalämmityksen toteuttaminen, jossa lämmitettyä ilmaa tuotettiin ja johdettiin kanavia pitkin saleihin. Vesivessatekniikkaa oli ollut myös käytössä missä luonnollinen veden virtaus vei jätökset eteenpäin ja kun embopaperia ei vielä ollut, käytettiin biohajoavaa kaalinlehteä.

Koska keskiajalla ei ollut käytössä haitallisia pesukemikaaleja voitiin viettoviemäröinti toteuttaa  hulevesijärjestelmällä (yhdistetty  jäte- ja sadevesi).  Kaadot ja kokoojaviemäröinti oli tarkkaan harkittua, kuin LVI - asiantuntijan kädestä. Mielenkiintoista olisi tietää miten rakenteiden lujuudet on määritelty. Itsekantavien holvirakenteiden (puristusvoimiin perustuvia) lomassa oli myös teräksisiä vetotankoja joiden ankkurointivoimien määrittelyyn tarvittiin vahvaa asiantuntemusta.

Linnassa suunnistamiseen helpottamiseksi oli sijoitettu sisäisiä opasteita joiden tulkitsemiseen tarvittiin sen ajan koodikielen hallitsemista. Havaittavissa oli myös hallittuja liikuntasaumojen ja kutistumisaumojen käyttöä.

Auringon valoa osattiin hyödyntää hyvin viihtyvyystekijänä ja visualisoinnissa.

Myös vara- ja pakopoistumistiet väestönsuojista puhumattakaan täyttäisivät lähestulkoon nykynormit.

Valloittamattomaksi mainittu linna on kuitenkin elinkaarensa aikana kokenut lukuisia omistusmuutoksia, tulipaloja, sotien hävityksiä ja kaltoin kohteluita, on se saatu saneerattua lähes alkuperäiseen asuunsa.

Aikanaan maailman kauneimmaksi arvioitu kirkkosali nähnee vielä vuosikymmeniä ennen lopullista loistoansa.

Asiallisempi kuvaus Malborkin linnasta löytyy Wikipediasta

Aivan mahtavaa!

linna

Pertti Korpi

Katso kuvagallerian kuvat

Nurmijärvi

  • Etusivu
  • Tapahtumat
  • Toiminta
  • Ajankohtaista
  • Kuvagalleria
  • Yhteystiedot

Yhteystiedot

Puheenjohtaja  Antti Simanainen
Puhelin   040 836 9575
Sähköposti  antti.simanainen@gmail.com

elnurmijarvi@gmail.com
Tilinumero: FI82 5300 1720 1776 86
Rek.nro 121.048   

Tule vapaaehtoiseksi

Eläkeliiton vapaaehtoistoiminta tarjoaa monipuolista tukea arkeen ja hyvään elämään.

Tutustu

Eläkeliitto

  • Tilaa uutiskirje
  • Medialle
  • Tietosuojaseloste

Kalevankatu 61, 00180 Helsinki, p. (09) 7257 1100

Facebook Instagram Twitter