Kesäkuinen hellepäivä teki tuloaan kun 15. kesäkuuta alkoi Pattijoen tori taas kerran täyttyä uteliaista matkalaisista. Kohta Markuksen Antin ohjastama Revon pitkä bussi kaartoikin torille ja uteliaat puheliaat matkalaiset kömpivät kyytiin ja matka kohti tuntematonta saattoi alkaa.
Kun bussi kaartui kasitietä kohti pohjoista, niin kohta jo joku tuumasi: -Taasko se Antti meidät Tyrnävälle vie, mehän pari vuotta sitten jo käytiin siellä. Tyrnävälle kyllä tultiin ja muisteltiin hauskaa matkaa, mutta jätettiin Tyrnävän laakeat pellot taakse ja suunnattiin kohti Muhosta.
Siitä ei sitten enää ohi ajettukaan, vaan bussi kaartui kohti Muhosjokea ja pysähtyi kirkon parkkipaikalle.
1634 valmistunutta Suomen vanhinta ympäri vuoden käytössä olevaa kirkkoa oli meille saapunut esittelemään kirkkoherra Vesa-Tapio Palokangas, joka sai tuliaisena Pattijoelta kirkon satavuotishistoriikkiteoksen Temppeli Pietarinmäellä. Muhoksen kirkon erikoisuuksiin kuuluvat ainutlaatuiset saarnastuoli ja virsitaulu sekä
Emanuel Granbergin 1773-1775 maalaamista seinämaalauksistaan kuuluisa sakasti. Kirkkoherran säestyksellä saimme kajauttaa kesän alkamisen kunniaksi Suvivirren.
Jätimme kauniin kirkon taakse ja matkasimme lounaalle Huovisen Navettasaliin. Huovisen navettasali on perheyritys kauniissa Oulujokilaaksossa. Tilalla on ollut asutusta 1600-luvulta lähtien. Maata on viljelty ja karjaa hoidettu ja nyt tarjoillaan maukasta ruokaa navetan ruokintapöydiltä.
Navetasta jatkoimme matkaamme Viskaalin lihajalostus ja teurastilalle. Pattijoellakin kymmenen vuotta asunut ja Leipurin keitaan perustanut Heikki Räinä osti vaimonsa kanssa pahasti rappeutuneen maatilan, jota lähtivät vauhdilla kehittämään. Saimme kuulla lihamestarin esitelmän ja teimme kiertoajelun tilalla, johon oli rakenteilla isot pihattonavetat ja myös biokaasulaitos. Ennen kuin matkamme jatkui kävimme tietysti lihaostoksilla juhannusta varten.
Palailimme takaisin Muhoksen keskustaan, josta poimimme bussiimme mainion matkaoppaan Jari Keinäsen. Hänen opastamana lähdimme kiertämään Muhoksen keskustaa ja saimme kuulla täydellisen esitelmän kunnan historiasta tähän päivään.
Jatkoimme matkaa kuuden kilometrin päässä Muhoksen keskustasta sijaitsevaan Leppiniemen kylään, joka on 1940-50 luvulla syntynyt viehättävä kylä Pyhäkosken voimalaitoksen kupeessa. Ylitimme Oulujoen voimalaitoksen patosiltaa myöten ja jatkoimme matkaamme Montan laitoksen leirintäalueelle. Ihastelimme Montan maisemia ja nautimme kahvit herkullisen suolapiirakan kera. Matkasimme takaisin Muhoksen keskustaan, jossa kiittelimme mainiota opastamme ja vilkutimme hyvästit.
Oli jo ilta, kun bussimme nokka kääntyi jo tutuksi tullutta reittiä kohti Pattijokea. Kiitokset Pirkolle ja Antille monipuolisen ja varmasti yllättävänkin matkan suunnittelusta ja toteuttamisesta meiltä matkalaisilta.
Tiedämme nyt Muhoksesta paljon, paljon enemmän.
Jukka Ingerttilä