Yhteystiedot
Vuosi 2025
Puheenjohtaja Hilkka Kotiranta
Pyssykankaantie 382
hilkkakotiranta@msn.com
050 3428 451
Sihteeri Aira Luttinen
Anolantie 340
29250 Nakkila
aira.luttinen@gmail.com
Helmikuun KERHOSSA meillä oli puhumassa Satakunnan Sydänpiiristä Marita Valpola sydänterveellisestä ruokavaliosta ja suolasta. Tämä teksti on koottu ”KLICK” – tekstisi, eli tekstin tukena ovat pienet, erittäin informatiiviset, mutta ei mitenkään tylsät videot. Videoihin pääset klikkaamalla eriväristä tekstiä ja takaisin tekstiin ruudun vasemmalta puolta ylhäältä olevasta nuolesta (tietokoneella). Puhelimessa todennäköisesti kyseinen työkalu löytyy sivun alaosasta.
Ensin kuitenkin lista, miksi meidän kaikkien kannattaa kiinnittää huomiota terveelliseen ruokavalioon: 1. vastustuskyky kohenee (arki helpottuu) 2. sairastavuus heikkenee (elämänlaatu paranee) 3. lihaskadon hidastuminen (jaksaa tehdä niitä asioita, joista on kiinnostunut ja pysyy paremmin pystyssä liukkailla keleillä) 4. toimintakyvyn ylläpito helpottuu (voi nauttia sekä arjesta että juhlasta) 5. lämmönsäätely paranee (ei tarvitse kärsiä vilusta) ja viimeiseksi 6. asia eli mahdollistaa itsestä huolehtiminen (voimme säilyttää vapautemme omiin henk.kohtaisin asioihin pidempään). Huom. sulkujen sisällä sihteeri AL mietteitä.
Marita Valopola esitteli seuraavaksi terveellisen syömisen kolmion, joka ei ole sama kuin terveellisen ruokavalion kolmio, vaan ohjalla on yksilöllinen oma rytmi: 4-5 ateriaa, itselle sopivat annokset ja suhde nälkäisyyteen ja kylläisyyteen.
Seuraava taso on ateriat kohdalleen eli lautasmalli: kasvikset 1/3, peruna/pasta/riisi 1/3 ja proteiini 1/3 ja välipalat, voi käyttää myös kaavaa 1+1+1 eli kasviksia+viljaa+proteiinia
Kolmas taso on ruoanlaatu: täysjyvävalmisteet, pehmeät rasvat ja kasvikset- päivässä 500g -800g (videon loppupuolella näytetään mitä on 500g kasviksia, hedelmiä päivässä – yllättävän vähän!). Muutama miete leivästä: täysjyväleipää olisi hyvä syödä 4-6 palaa, siksi että helpottaa painonhallintaa ylläpitämällä kylläisyyden tunnetta ja samalla se laimentaa elimistön energiapitoisuutta, tasoittaa verensokerin heilahteluja, vähentää haitallisen kolesterolin LDL määrää sekä hoitaa suolistoa. Tarvitsemme kuitua päivittäin: naiset 25g ja miehet 35g, leseet ovat mainioita kuidunlähteitä. Niitä voi sekoittaa vaikkapa aamu- tai iltapuuron sekaan.
-> Sydänmerkki täyttää tänä vuonna 25 vuotta, tuotteita noin 2500, joiden avulla tavallisen kuluttajan/ihmisen on helppo lähteä muuttamaan omia ruokailutottumuksiaan kohti sydänterveellistä ruokavaliota. Sivustolla löytyy myös ruokaohjeita ja sesonki vinkkejä. Pienten, harkittujen muutosten avulla ne ”isotkin purot syntyvät”.
Kolmion kärjessä, viimeisellä ja neljännellä tasolla on syömisen hallinta. Näistä neljästä tasosta koostuu siis terveellisen ruokavalion perusta. Ja kun siihen lisätään suolan kohtuullinen käyttö, on paketti kasassa.
Lisäksi saimme kotiin viemisiksi muutaman mielenkiintoisen Sydän-lehden ja asiaan liittyviä esitelehtisiä. Marita Valpola antoi myös luennon jälkeen henkilökohtaista neuvontaa. Hyvin inspiroiva KERHO -päivä.
Ja sokerina pohjalla malli aterioista ja niihin ruoka-ohjeet – arjen pelastajat, kun ajatukset kiertävät samaa rataa – niin kuin allekirjoittaneella usein tekee. Sihteeri AL