Yhteystiedot
Puheenjohtaja
Raija Örn
Lasitehtaantie 12
14500 Iittala
raija.orn@pp.inet.fi
Kerroin lopettavani kotisivujemme pidon, mutta se ei estä kirjoittamasta joitain juttuja sinne, etenkin digiturvallisuuteen liittyviä. Syy tähän on yksinkertaisesti se, että kukaan muu ei tunnu olevan siitä kiinnostunut yleisellä tasolla, yksilötasolla kyllä.
Törmäsin valtavaan tietemurto-infoon:
Turvallisuusasiantuntijoiden löytämät valtavat määrät kirjautumistietoja osoittavat, etteivät edes vahvat salasanat takaa tilin pysymistä turvassa hakkereilta.
Kirjoittaja Steffen Nielsen
30. kesäkuuta 2025
Tarkista onko sähköpostisi varastettujen joukossa. Tässä linkki https://haveibeenpwned.com/ Tarkastin omani ja läheiseni s-postiosoitteet. Yhdeltä heistä löytyi murtoja.
Toimenpiteet: Salasanojen vaihto ja 2-vaiheinen tunnistukseen siirtyminen, jos mahdollista.
Hollantilainen koodari, joka käyttää tunnusta d0gberry, on kerännyt Gotcha.pw-sivustolle salasanoja aikaisemmista tietovuodoista ja yhdistänyt tiedot hakukoneeseen.
Sivustolla ilmoitetaan olevan 1,4 miljardia hakkeroitua salasanaa. Niiden joukossa on sivuston mukaan yli 431 000 suomalaisen käyttäjätilin salasanaa.
Äskettäin kerroimme, kuinka tietoturva-asiantuntija Jeremiah Fowler löysi tietokannan, joka sisälsi yli 184 miljoonan tilin kirjautumistiedot
Hakkerit voivat käyttää peräti 184 miljoonaa salasanaa kirjautuakseen esimerkiksi Facebook- ja Google-tileille ympäri maailmaa.
Myöhemmin on käynyt ilmi, että 184 miljoonaa tiliä on vasta vilaus jäävuoren huippua!
Tutkiva toimittajatiimi internetmedia Cybernewsissa löysi valtavia tietokantoja, jotka sisältävät vuotaneita tietoja. Pelkästään vuonna 2025 he ovat löytäneet 30 paljastunutta tietokantaa, joista kukin sisältää muutamasta miljoonasta yli 3,5 miljardiin tietuetta.
Cybernews on löytänyt yhteensä uskomattomat 16 miljardia käyttäjätiliä, jotka ovat jollain tavalla vaarantuneet ja alttiina tietoverkkorikollisten väärinkäytöksille.
Cybernewsin mukaan uusien tietokantojen kokoelma (joka on löydetty eri paikoista verkosta) sisältää myös aiemmin mainitun 184 miljoonan tietueen löydön.
Vuotaneet tilit antavat hakkerille pääsyn Facebookiin, Gmailiin, Amazoniin ja satoihin muihin palveluihin.
Aiemmin paljastetut 184 miljoonaa kirjautumistietoa ovat vain pieni osa niistä vuotaneista tiedoista, jotka Cybernews-median on nyt pystynyt dokumentoimaan.
© Screenshot: https://cybernews.com/security/billions-credentials-exposed-infostealer…
Saatat miettiä, voiko luku 16 miljardia (16.000.000.000) todella olla totta. Se tarkoittaisi kahta tiliä jokaiselle maapallon asukkaalle.
Tarinaan kuuluu myös se, että 30 tietokannassa olevissa tiedoissa on suurella todennäköisyydellä paljon päällekkäisiä tietoja.
Tämä tarkoittaa, että vuotanut tili voi esiintyä useissa tietokannoissa ja on siten laskettu mukaan 16 miljardiin kahdesti tai useammin.
Artikkelissamme 184 miljoonasta vuotaneesta tilistä annoimme joukon neuvoja siitä, mitä sinun tulisi tehdä, jos epäilet edes vähän, että tilitietosi ovat vuotaneet.
Cybernewsin uudet, pelottavat luvut tekevät neuvojen noudattamisesta entistäkin tärkeämpää:
Löydät vinkit täsmällisempinä tästä artikkelista.
Google (samoin Microsoft) suosittelee voimakkaasti, että on parempi käyttää niin sanottuja avainkoodeja kuin salasanoja. Lue lisää avainkoodeista täältä.
....................................................................................
Syksyllä voisi olla ajankohtaista järjestää tietoisku/koulutus AVAINKOODEISTA, kunhan saamme niistä lisää tietoa.
TtK