Hyppää sisältöön
Logo
Eläkeliiton sivuille Etelä-Häme
Valikko
  • Kalvola
  • Tapahtumat
  • Toiminta
  • Ajankohtaista
  • Kuvagalleria
  • Yhteystiedot
  • Liity
saksiniekka

Keitelläänpä rapuja Äijät

Murupolku

  1. Etusivu
  2. Kalvola
  3. Keitelläänpä rapuja Äijät

Tämä jos mikä on miesten hommaa. Jostain syystä tällainen tapa on aikojen kuluessa meidän miesten hommaksi jäänyt.

Ei siis auta purnata vastaan, hommiin vaan. rapuja

Vielä ei ole myöhäistä, rapuja saa edelleen. Jos ei itsellä ole rapumertaa tai muutenkaan ei itse harrasta ravustamista, voi aina kysyä kaverilta.

Joku voi vaikka olla niin ystävällinen, että lahjoittaa ylimääräiset rapunsa pois. Sellaisiakin ihmisiä löytyy, minulle nimittäin kävi juuri niin. Ja voihan niitä rapuja ostaakin, jopa valmiiksi keitettyinä. Ovat vaan vähän turhan hintavia.

Mukavahan rapuja on keitellä, varsinkin kun ei itse joudu kiehuvaan veteen. Ei auta kuitenkaan ajatella mahdollista rapujen kokemaa tuskaa, muuten jää herkuttelematta.

Minulle kävi näin:

Sain puhelun ja kysyttiin otatko rapuja? Otan, vastasin.

Sain siis muutaman kymmentä oivallisen kokoista saksiniekkaa. Ravut vaan sumppuun odottelemaan sopivaa keittopäivää. Vähän lohkottuja perunoita mukaan etteivät nälkään kuole.

rapu 2Keittelypäivä koitti viimein viikon päästä, lauantaina. Vesi kiehumaan kaasuhellalle, yhteensä kuusi litraa. Suolat perään, kaksi desilitraa karkeaa merisuolaa sekaan. Vielä viisi sokeripalaa, en tiedä mitä varten. Jossain ohjeessa kuitenkin niin luki. Ja puntti kruunutilliä.

Ravut sumpusta, yli neljäkymmentä niitä oli. Jokaisen huuhtelin yksittäin saunan vesihanan alla. Koko ajan pelkäsin, että joku saa kauhuissaan napattua sormestani kiinni, mutta eipä saanut.

Sitten olikin raaka homma vuorossa. Pihdeillä rapua niskasta kiinni ja kiehuvaan veteen. Elävänä pitää veteen laittaa, ettei syödessä tule vatsavaivoja. Eivät kauaa sätkineet, sekunnin tai kaksi. Koko satsi kerralla veteen vaan, yksitellen.

Kymmenen minuuttia keittelin. Keittoaikahan alkaa siitä, kun vesi rupeaa uudelleen kiehumaan. Aika pian ne jo rupesivat punoittamaan, minuutissa.

Sitten se hankalin vaihe eli jäähdytys. Jotkut kuulemma antavat jäähtyä hiljalleen keittoliemessä, mutta minä halusin nopean jäähdytyksen. Ensin kuitenkin vanhat tillit pois keitinvedestä ja uutta tilliä tilalle.

Siispä rakentelin vanhasta lasten kylpyvannasta vanna  helpon jäähdyttimen. Vannan toisen pään alle tiili, jotta jäähdytin on hieman kallellaan. Rapukattila matalaan päähän siten, että kattilan reunat ovat jäähdytysveden pinnan yläpuolella, kattilan alle tarvittaessa koroketta. Letkulla varovasti kylmää vettä vannaan, kyllä toimii. Liika vesi valuu koko ajan pois, letkusta tulee uutta jääkylmää vettä tilalle ja kuinka ollakaan: meillä on toimiva jäähdytin.

Jäähtynyt kattila viileään paikkaan odottelemaan, jääkaappiin, kylmäkellariin tai miksei vaikkapa maakuoppaan.
ravut

Hämärän tullen sitten herkut esiin. Kaunis kattaus, paahtoleipää, voita, tilliä, valkoviiniä ja ehkä yksi snapsi. Ja hyvää seuraa.

Tuoksu ja maku, kaikki yhteen sekoittuneina. Aahhhhh.....
herkkuaMuuta ei tarvita. Täydellistä herkkua!

vodka

sanoo " mies keittiöstä "

Kalvola

  • Etusivu
  • Tapahtumat
  • Toiminta
  • Ajankohtaista
  • Kuvagalleria
  • Yhteystiedot

Yhteystiedot

Puheenjohtaja
Raija Örn
Lasitehtaantie 12
14500 Iittala
raija.orn@pp.inet.fi 

Tule vapaaehtoiseksi

Eläkeliiton vapaaehtoistoiminta tarjoaa monipuolista tukea arkeen ja hyvään elämään.

Tutustu

Eläkeliitto

  • Tilaa uutiskirje
  • Medialle
  • Tietosuojaseloste

Kalevankatu 61, 00180 Helsinki, p. (09) 7257 1100

Facebook Instagram Twitter