Hyppää sisältöön
Logo
Eläkeliiton sivuille
Valikko
  • Uusimaa
  • Yhdistykset
  • Tapahtumat
  • Toiminta
  • Ajankohtaista
  • Kuvagalleria
  • Yhteystiedot
  • Liity
kotitoimisto/ Pirkko Kvarnström, EL Lohjan yhdistys

UP KOTISIVUVASTAAVIEN KOULUTUS

Murupolku

  1. Etusivu
  2. Uusimaa
  3. UP KOTISIVUVASTAAVIEN KOULUTUS

Pirkko Kvarnström
EL Uudenmaan piirin nettisivukoulutusken koordinaattori
joulukuu 2021
 
Vuoden hiipuessa loppuaan kohti on hyvä miettiä menneitä. Usein sanotaan, ”että sitä tikulla silmään joka menneitä muistelee”, mutta tässä tapauksessa tikkujenkin uhalla haluan muistella vuotta 2021 ja Uudenmaan piirin järjestämää kotisivu- ja kuvankäsittely koulutusta.
 
Keväällä kirjoittelin kotisivukoulutuksen siihenastisista vaiheista ja silloin toivottiin jatkoa näihin meidän etäkoulutuksiimme ja ehkä lähikoulutusjaksoonkin löytyisi mahdollisuus..Kuuman hellekesän vaihtuessa loppukesään, ryhdyimme tuumasta toimeen. Pidimme ennen ensimmäistä koulutusta, Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Mirja Mesimäki, Jarmo Eulenberger ja minä, Teamsin välityksellä tapaamisen, aiheena syksyn koulutukset. Runko syksyyn valmistui ja samalla päädyimme oppilaiden ja myös kouluttajien sietokykyä vähemmän koettelevaan ohjelmaan. Jokaiselle koulutussessiolle vain yksi kokonaisuus ja pyrimme tunnin mittaiseen istuntoon. Tuntui hieman oudolta, olimme kuin samassa huoneessa, vaikka kymmenet kilometrit erottivat meitä fyysisesti. Koulutuksemme jatkuisi etänä, joka oli jo havaittu erittäin onnistuneeksi tavaksi tämänkaltaiseen toimintaan. Olimme tulleet tietyllä tasolla tutuksi koko ryhmä. Mirja tuki meitä ja ideoi uusia tuulia, joka olikin todella innostavaa.
Koulutuksemme alkoi 31.elokuuta keskustelulla ja kertauksella, edelleen saimme Jarmo Eulenbergerin loistavaa opetusta, kertaus olikin tarpeen, ainakin itselläni unohduksen tuulet valtaavan mielen ja vinkit unohtuvat. Uskon, että jokaiselle tuli jotain uutta tietoa. Osasimme Teams-kokous käytännöt, vaikkakin toisinaan yhdellä jos toisellayhteydet tekivät tepposia.
30.syyskuuta aihe oli kuvat galleriaan, tässä osiossa pääsimme maistamaan tulevaa, kuvien käsittelyä. Syksyn aikana olimme etsineet erilaisten kuvankäsittelyohjelmien monilukuisesta joukosta ilmaista, suomenkielistä ja kuitenkin laajaa ja monipuolista ohjelmaa. Päädyimme useiden kokeilujen jälkeen Irfanview-ohjelmaan. Ilmainen, suomen kielen mahdollistava ja todella monipuolinen ohjelma. Harjoittelin useita ohjelmia ja niissä kaikissa oli hyviä puolia, mutta monissa yhden kuukauden koekäytön jälkeen tulisi maksuosuus. Tämä valittu ohjelma mahdollistaa massamuokkauksen, joka ei ole kaikissa ilmaisissa ohjelmissa saatavilla.
Kun laitamme useita esim. kännykällä otettuja kuvia galleriaan, ne pitää saada kooltaan sopiviksi. Tällä valitsemallamme ohjelmalla voimme muokata kokonaisen tiedostollisen kuvia kerralla. Tietenkin siinäkin pitää jo etukäteen muutama seikka miettiä. Tämä valinta piirin ohjelmaksi ei tarkoittanut, etteikö voitaisi käyttää omia tuttuja ohjelmia. Useilla on ollutkin jokin kelpo ohjelma käytössä jo pitkään.
28.lokakuuta aiheena kuvankäsittelyn alkeita, siinä pysyimme todella alkeissa. Etukäteen oli otettu kuvia erikoisesti ja jaettu ne korjausvinkkien kera kaikille osallistujille.
Itse koin ohjelmien harjoittelun ilman mitään ennakkotietoa mielenkiintoiseksi ja osin hyvinkin haastavaksi, mutta ilo onnistumisesta ja hämmästys mitä kaikkea kuville ja kuvilla voidaan tehdä, oli suuri. Tavoite tietenkin oli saada omat tiedot monistettua muille. Otimme pienen palikan uudesta ohjelmasta ja kävimme sen läpi samalla verraten Windows peruskuvankäsitteyyn ja Paintiin. Oli varmasti hyvä näyttää tunnin lopuksi uuden ohjelman toimintoja käytännössä, Näin pääsivät halukkaat kokeilemaan omien kuvien kanssa eri toimintoja. Oivalsimme erittäin tärkeän seikan kuvien käsittelyn lisäksi: kuvat ja niiden sommittelu, niiden aiheet ja pyrkimys hyvään kuvaan ovat tärkeitä. Nykyään otamme sata kuvaa helposti, mutta niistä saattaa olla vain pari oikeasti hyvää ja säilyttämisen arvoisia. Pitäisi muistaa hävittää huonot ja tarpeettomat otokset. Jos minulla on tuhansia kuvia ilman loogista nimeä ja järjestystä, niiden löytäminen ja käyttö on miltei mahdotonta ja ainakin aikaa vievää puuhaa. Tämän voi sanoa oman kokemukseni perusteella.
Vuoden 2021 viimeinen oppitunti 25.marraskuuta ammattikuvaajan vinkkejä, olikin edelliseen erittäin sopiva. Saimme ammattikuvaaja Antti Kähösen Karjalohjan yhdistyksestä pitämään meille tunnin. Hänen pitkä uransa ja taitonsa olivat nähtävissä, esimerkki osaavasta ajatuksesta, ennen kuin kameran laukaisinta painetaan. Myös joskus onni saattaa olla hyvän lopputuloksen auttajana. Antti pitää aina kameran valmiusasennossa ja näin mekin voisimme tehdä. Toisaalta harrastetaan ja nautitaan niistä harvoista onnistumista, joita kohdalle osuu.
 
Vuotta 2021 miettiessä mieli herkistyy, olen saanut henkilökohtaisesti tutustua Mirjaan ja Jarmoon, koen heidät ystävinä, vaikka olemme tavanneet vain etänä näiden koulutusten piirissä. Samoin on koulutukseen osallistujien kanssa, lähettäessäni heille kokouskutsun tuntuu, kuin laittaisin sen kaverilleni. Omat taitoni ovat kehittyneet monella saralla, Drupal, kuvankäsittely, Irfanview-ohjelma ja kokousjärjestelyt Teamsilla. Lisäksi olen saanut olla mukana oppimassa ja opettamassa, joka on ollut korvaamattoman upea kokemus.
 
Toivon, että mahdollisimman moni voisi osallistua tavallani oppilaana, kouluttajana, ylläpitäjänä ja tiedon levittäjänä piirissämme.
Kiitos teille kaikille mukana olleille ja erikoisesti Uudenmaan piirille mahdollisuudesta olla osa tätä koulutusta.
 

Jarmo Eulenberger
EL Uudenmaan piirin nettisivukoulutuksen vastaavaa
joulukuu 2021
 
Tuon yhteiseksi valitun kuvankäsittelyohjelman (Irfanview) lataamiseksi omalle koneelle on joidenkin kanssa sen oikea suorittaminen varmistettu Windows-koneista löytyvällä ”Pikaopastus”-ohjelmalla. Sen avulla opastaja näkee etänä opastettavan ruudun ja voi neuvoa asennuksessa, sekä varmistaa ohjelmalatauksen onnistuminen.
Ehkä voisimme tulevan kevään jossakin tapaamisissa tutusta em opastusohjelman käyttöön tarkemmin, sillä se on erittäin helppo ja näppärä työkalu esim. yhdistyksen yksittäisissä sisäisissä opastustarpeissa, myös kotisivuasioissa.
 

 

UUDENMAAN PIIRIN KOTISIVUVASTAAVIEN KOULUTUKSESTA keväällä 2021

Piirin yhdistyksien kotisivuylläpitäjien koulutus pidettiin 3 erässä. Ensimmäinen, kahden päivän aloitusjakso, oli Lehmirannassa 13.-14.10.2020. Siihen osallistui piirin 13 yhdistyksestä 15 kotisivuvastaavaa. Seuraavat jaksot, joita oli yhteensä 4, toteutettiin tänä keväänä etänä 18.helmikuuta – 2.maaliskuuta välisenä aikana, osallistujia piirin 19 yhdistyksestä. Viikolla 16 pidettiin kaksi kertausjaksoa, 20. ja 22. huhtikuuta, nekin etänä. Kaikkien jaksojen kouluttajana toimi Jarmo Eulenberger Nummelan yhdistyksestä.
 
Alempana koulutukseen osallistuneen Lohjan yhdistyksen kotisivuvastaavan Pirkko Kvarnströmin palaute sekä Jarmo Eulenbergerin kokemuksia kouluttajan roolista.  
 

Vaikeaa, mahdotonta, ei voi onnistua
 
Mahdotonta järjestää koulutusta etänä, ei voi onnistua, ehkä näin me oppilaat ajattelimme alkuun. Kenties koulutusta suunnittelevien ja toteuttajien taholta järjestely oli korkeintaan työläs. Ennakkopeloista huolimatta me oppilaat saimme hyödyllisen, mielenkiintoisen ja erittäin onnistuneen koulutuksen. Siispä kerron miten ja mitä opittiin oman kokemukseni kautta.
 
Koulutusta oli toivottu ja sen tarpeen tiedettiin olevan kova. Sitten keväällä 2020 meidät toivojat ja tekijät kohtasi todelliset poikkeusolot. Kurssi siirrettiin syksyyn, Lehmirannassa pidettiin 2-päiväinen kurssi. Siitä en kerro sen enempää, koska olin kuumeessa ja koronan vuoksi ei tullut minun matkastani mitään. En kuitenkaan ollut koronapotilas, mutta sitähän ei silloin tiennyt ja tämäkin kuvastaa sen ajan henkeä.
 
Uusi vuosi toi lohdutusta minulle poisjääneelle, vähän hukassa olevalle. Saimme tiedon, että kotisivuvastaavien koulutus pidetään etänä kevään 2021 aikana. Meille halukkaille oli lähetetty kyselykaavake liittyen osaamiseemme. Vaikein vaihe lienee keksiä mitkä osiot ovat itselle heikoimmat tai suoraan sanoen aivan hepreaa. Itse mietin mitä olen oppinut kantapään kautta, oltuani yli vuoden hääräämässä tämän Drupal-käyttöjärjestelmän kanssa ja mitä vielä en edes tiedä olemassa olevan. Sehän on oikeastaan osaamattomalle vaikeinta, aavistaa mitä voisi olla olemassa. Kuitenkin sain lomakkeen täytettyä, fiksuna en halunnut kaikkea tietämättömyyttäni paljastaa. Sain kuitenkin jotain tietoa lähetettyä kouluttajallemme Jarmo Eulenbergerille.
 
Piirin toiminnanjohtaja Mirja Mesimäki oli ”koneen ja Teams-kokouksen” hoitaja ja kertoi toimintamallin, näin vältyimme sekavalta hälinältä. Aluksi kävimme läpi mitä kukin osasi ja oli elämässään tehnyt, näin saimme jään murtumaan. Mikrofonit ja kameratkin tuli harjoiteltua, kättäkin opimme nostamaan, aivan kuin kouluaikaan, tuntui siltä, että olemme kuitenkin yhdessä, vaikka fyysisesti kaukana toisistamme.
 
Olimme saaneet aika nivaskan koulutusmateriaalia ja sen avulla oli heti aluksi helppo seurata opettaja Jarmon selostusta. Itse olin vanhanaikaisesti tulostanut tuon materiaalin ja käytin sitä muistiinpanojen kohteenakin. Luettelen tähän otsikot suunnitellusta koulutuksesta, jotta tulisi jonkinmoinen kuva kuinka laaja paketti oli meille tehty: Kirjautuminen kotisivujen ylläpitoon ja verkkokoulutusmateriaaliin, Eri sivujen rakenne ja toimintalogiikka, Tekstiin tulevat kuvat ja liitetiedostot, Kuvagalleria, Sivujen luonti ja päivitys, Etu(pää-)sivulla näytettävät perussivut, Manuaaliset nostot -toiminto, Automaattiset nostot -toiminto, Linkkien ja taulukoiden luonti sivuille/teksteihin, Arkihelpotuksia päivitystyöskentelyyn.
 
Kertauskurssit puolestaan antoivat juuri sen kipinän, joka oli hiipunut ja hävinneen tiedonkin partaalle pääsin uudestaan. Toivottavasti piiri jatkaa näitä kertauksia silloin tällöin, meiltä ei häviäisi into ja innostus. Tämän poikkeusajan myötä on erityisen tärkeää saada tukea yhteisen asian hoitoon ja kotisivut voivat olla se ainoa viesti yhdistyksen ja jäsenen välillä. Vaikka olimme kovasti tietokone maailmassa mukana, ei se niin helppoa aina ole, mutta kurssinkäyneenä voi todeta, että se helpottuu.
 
Lohjan kotisivuvastaava Pirkko Kvarnström kiitollisena

 

Jarmo Eulenberger jatkaa:

On jotenkin hyvin helppo yhtyä noihin Pirkon kuvailemiin "oppismatkoihin", sillä sitä se on ollut myös itselleni mitä suurimmassa määrin. Kun itseoppineena tietotekniikan amatöörinä ja käyttäjänä, ilman IT-alan ja opettamisen kummempaa koulutusta moiseen leikkiin lähtee, joutuu väkisinkin perehtymään aiheeseen kohtuullisen paljon ja laajasti. Vaan siinä lieneekin se asian merkittävin bonus tällaiselle amatöörikouluttajalle, tietenkin sen tärkeimmän jälkeen, että on mahdollisesti onnistunut auttamaan toisia jollekin osaamisen uudelle tasolle.
Toivotaan että löydämme vielä jonkin yhteisen foorumin ja tavan turvata nyt saavutetun osaamisen säilyminen ja tietenkin sen edelleen kehittämiseksi. Siihen tarvitaan kaikkien kollegojen osaaminen ja jokaisen käytännön kautta karttuva kokemus.
 
Kiitos kaikille osallistujille aktiivisesta ja todella innostuneesta mukanaolosta, oli todella miellyttävä oppimismatka kanssanne, joka toivottavasti jatkuu jonkinlaisen yhteisoppimisen muodossa, - Jarmo

----------------------------  
Jatkoa kotisivuvastaavien koulutukseen on luvassa syksyllä osiolla kuvankäsittelyn perusteet. Asiasta lähetetään s.p. ilmoitus kaikille piirin yhdistyksien kotisivujen ylläpitäjille.
 
Lämmin kiitos kaikille koulutuksiin osallistuneille: opettajalle, avustajille ja oppilaille.
Tj. Mirja Mesimäki  
24.4.2021

Uusimaa

  • Etusivu
  • Yhdistykset
  • Tapahtumat
  • Toiminta
  • Ajankohtaista
  • Kuvagalleria
  • Yhteystiedot

Yhteystiedot

Eläkeliiton Uudenmaan piiri ry

Hirninkuja 2 A 1
03100 Nummela

Toiminnanjohtaja
Merja Keronen
p. 040 355 7507
uusimaa@elakeliitto.fi
www.elakeliitto.fi/uusimaa

Toimistoaika ti-ke klo 9 -16.30
(Kiireellisissä asioissa jätä viesti puhelimeen.)

 

Puheenjohtaja
Matti Keskitalo
p. 0400 410 576
matti.keskitalo(at)elisanet.fi 
Hopeasepäntie 5 C 12 
03100 Nummela

 

 

Tule vapaaehtoiseksi

Eläkeliiton vapaaehtoistoiminta tarjoaa monipuolista tukea arkeen ja hyvään elämään.

Tutustu

Eläkeliitto

  • Tilaa uutiskirje
  • Medialle
  • Tietosuojaseloste

Kalevankatu 61, 00180 Helsinki, p. (09) 7257 1100

Facebook Instagram Twitter