Thumbnail

VR ja digipelaaminen -työpajaoppaat

Julkaistu 3.8.2018

Tutustutaan yhdessä digitaalisiin peleihin ja virtuaalitodellisuuteen! Digitaalisten pelien pelaaminen tai virtuaalimaailmoihin tutustuminen ei ole vain lasten ja nuorten juttu. Yhä useampi ikäihminen pelaa erilaisia digitaalisia pelejä ja haluaa kokeilla virtuaalilaseilla, vaikka Pariisiin matkustamista. LähiVerkko -projektissa tehtiin kaksi opasta, joiden avulla voi toteuttaa pelipajan tai virtuaalimaailmoihin tutustumisen. Niissä on konkreettisesti kerrottu, mitä ottaa huomioon peli tai virtuaalipajaa järjestäessä. Oppaiden neuvojen pohjalta voit toteuttaa pajan, vaikka ystävillesi kotona tai isossa kesätapahtumassa.

Mitä ovat digitaaliset pelit ja virtuaalitodellisuus?

Digitaalisiin peleihin lasketaan erilaisilla laitteilla pelattavat pelit. Näitä ovat esim. tietokoneella, älypuhelimella tai konsolilla pelattavat pelit. Digitaalisia pelejä on monenlaisia: yksin tai yhdessä pelattavia, pikkupelejä (kuten pasianssi) tai pitkiä pelejä (esim. Final Fantasy -saaga). Peleissä voi viljellä kasviksia, ratkoa pulmia, valloittaa maailmoja tai lähteä vaikka hiihtämään. Digitaaliset pelit tuovat arkeen iloa ja hyötyä. Osa peleistä sitoo tietokoneen ääreen istumaan, osa taas saa lähtemään liikkeelle.

Virtuaalitodellisuus on tietokoneella tuotettu tekotodellisuus. Virtuaalitodellisuuteen tutustuakseen tarvitaan älypuhelin ja virtuaalilasit sekä älypuhelimeen ladattava sovellus. Virtuaalitodellisuudessa voi tehdä matkoja olemassa oleviin paikkoihin kuten kaupunkeihin ympäri maailmaa tai kuvitteellisiin kohteisiin, kuten satumaailmaan. Virtuaalimatkat ovat ajasta ja paikasta riippumattomia eli matkan kohteena voi olla vaikka autonomian ajan Helsinki. 

Tutustu vihkoihin ja lähde rohkeasti kokeilemaan!

Kuva: Maarit Kytöharju

Teksti: Ida-Maria Tanhua