Thumbnail

Opastava nettikahvila

Tammelassa alkoi 19.4. ”Nettikahvila” Eläkeliiton Tammelan yhdistyksen, Tammelan seurakunnan ja Intro työpajan yhteistyönä. Nettikahvilan ajatus on, että jokainen tuo mukanaan oman kannettavan tietokoneensa, tabletin tai älypuhelimen ja vapaaehtoiset opastajat tarjoavat apuaan ja tukeaan netin käytön opettelussa. Nettiyhteyden tilaan tarjoaa seurakunta ja Intro työpaja ylläpitää kahvilaa.

Kaisa Sorola, kuvassa kolmas vasemmalta, on Tammelan yhdistyksessä jo aiemminkin nettiopastusta järjestänyt vapaaehtoinen. Kaisa on itse netti- ja tietotekniikka-asioissa sieltä osaavammasta päästä, mutta korostaa, että ”kuka tahansa voi olla hyvä opastaja”. Ei tarvitse olla mikään tietotekniikan huippuosaaja, vaan riittää, kun itse käyttää nettiä ja on valmis opastamaan joissakin itselle tutuissa asioissa. Eläkeliitossa ajatellaankin, että nettiopastustoiminta on myös vertaistoimintaa. Opetellaan ja opitaan yhdessä, toinen toisiltaan. Jos jotain ei tiedetä, voidaan yhdessä koettaa ottaa selvää.

Kuva opastustilanteesta

Eläkeliitossa on nyt jo muutaman vuoden ajan, mm. Lähiverkko -projektin toimesta, tehty töitä vapaaehtoisen nettiopastustoiminnan käynnistämiseksi ja levittämiseksi eri puolille Suomea Eläkeliiton paikallisyhdistyksiin. Vapaaehtoisia nettiopastajia on mm. koulutettu muutama sata. Vapaaehtoisen nettiopastajatoiminnan voi käynnistää kuka tahansa, missä tahansa ja millä tavalla hyväksi katsookin. Tammelan ”Nettikahvila” on tästä yksi loistava esimerkki ja Netikäs -projekti levittää mielellään sanaa myös muista kokeiluista tällä saralla.

Lämmin kiitos vielä sinulle Kaisa, kun kutsuit Netikäs -projektinkin mukaan avajaisiinne! Tapasimme muutama viikko sitten sähköisesti, videon välityksellä, nettiopastajille suunnatussa verkkokoulutuksessa. Oli ihanaa tavata myös livenä ja todistaa lämminhenkistä nettikahvilatoimintanne alkua. Toivotamme isosti onnea ja menestystä Nettikahvilallenne ja muullekin nettiopastustoiminnallenne myös jatkossa.

Kuva opastustilanteesta

Vapaaehtoistyö on kullanarvoinen asia!

Siitä kannattaa pitää ääntä, jotta se tulee näkyväksi...

Teksti: Sanna Tuominen