Sain tuoreena kulttuurisuunnittelijana ja jäsenjärjestön edustajana osallistua marraskuun puolivälissä Maaseudun Sivistysliiton Erasmus+ -opintomatkalle Iso-Britanniaan. Nyt osallistujaraporttia täyttäessäni tuli palautettua mieleen, mitä reissusta jäi kotiin viemiseksi.

Travelling Gallery -bussin edustalla kuljettaja-galleriaopas Andyn kanssa retkiryhmäämme jäsenet: Raija Kallioinen, Minna Haveri, Virpi Harilahti-Juola ja matkaohjelman laatinut Suvi Kaljunen. Galleriabussi on keino edistää taiteen saavutettavuutta. Se on kiertänyt ympäri Skotlantia jo 40 vuoden ajan ja vie nykytaidetta muun muassa kyliin ja kouluille. Ulkoasu vaihtuu muutaman vuoden välein.
Teemoina viikon mittaisella matkallamme olivat yhteisötyö, taidetoiminta ja kulttuurinen monimuotoisuus. Vierailut hyvinkin erilasten järjestötoimijoiden luona vahvistivat käsitystäni kulttuuri- ja taidetoiminnan merkityksestä osallisuuden edistäjänä. Skotlantilaisten avoimuus maahanmuuttajia kohtaan teki vaikutuksen, samoin kuin järjestöjen toimintaan osallistuvien vapaaehtoisten suuri määrä. Lämmittävintä oli kuitenkin se innostus ja antaumus, jolla kollegat Englannissa ja Skotlannissa työtään tekevät. Se valaa uskoa myös omiin kotoisiin kulttuuritouhuihin.
Paikallisen yhteisöllisyyden edistämisestä näimme monia toimivia malleja. Esimerkiksi Glasgow-museoissa on panostettu yhteisötyöhön levittämällä taide- ja esinekokoelmia esitteleviä vitriinejä eripuolille kaupunkia. Lisäksi museo tarjoaa erilaisille yhteisöille kuten kouluille, palvelutaloille ja vankiloille mahdollisuuden ohjatusti valita ja koota museokokoelmista näyttelyitä tiloihinsa. Myös yhteisöllisyyttä tukevasta ylisukupolvisuudesta saimme hyviä esimerkkejä aina tanssiopetuksesta kotouttamistyöhön.
Project Ability tarjoaa korkealaatuista taidetoimintaa erityistä tukea tarvitseville sekä mielenterveyskuntoutujille. Sillä on työpajatoimintaa ja projekteja eri puolilla Skotlantia. Toimintaan kuuluu myös kansainvälistä näyttely-yhteistyötä. Tilava ja hyvin varusteltu studio tarjoaa residenssityöskentelyn mahdollisuuksia ammattitaiteilijoille.
Women's Library on kirjasto, arkisto, museo, tapahtumien, näyttelyiden ja kohtaamisten keskus. Sinne on tallennettu monessa muodossa tietoa naisten elämästä ja yhteiskunnallisesta aktiivisuudesta. Kirjaston toiminnassa on mukana todella paljon vapaaehtoisia, jotka tekevät vertaistoimintaa erilaisista lähtökohdista tulevien naisten kanssa. Kokoelmat kertovat myös naisten äänen vaientamisen historiasta.

The Abbey Centre on yhteisöllisiä ohjelmia Lontoon keskustassa toteuttava organisaatio, jolla on ikää kunnioitettavat 70 vuotta. Saimme kuulla mm. heidän mielenkiintoisesta Community Champions -toiminnastaan, jossa alueen asukkaista valmennetaan vapaaehtoistyötä tekeviä yhteyshenkilöitä kokoamaan tietoa paikallisten ihmisten tarpeista ja toivomuksista ja vetämään heitä mukaan toimintaan.
Tärkeä ja vähän yllättäväkin huomio oli, että varsinaisten vierailukohteiden lisäksi retkiseurueessa opimme niin paljon toisiltamme. Otimme tavaksi heti vierailujen jälkeen keskustella ja purkaa kokemaamme. Näissä keskusteluissa tarjosimme teemojen käsittelyyn omia, usein toisistaan poikkeavia näkökulmia. Lisäksi olin juuri ennen matkalle lähtöä saanut uuden työkalun, kätevän kokoisen iPadin. Matkan antia on myös se, että opin tekemään laitteella some-päivityksiä, ottamaan kuvia sekä editoimaan pieniä videopätkiä keskusteluistamme.
Katso soittolista Erasmus-matkalla Iso-Britanniassa: Elinvoimaa kulttuureista – paikalliskulttuureista monikulttuurisuuteen, Maaseudun sivistysliiton Erasmus+ -liikkuvuushanke 2017-2019.