Aluetoiminta Pohjois-Pohjanmaan piirissä
Maantieteellisesti ja jäsenmäärältään laaja piiri on jaettu kuuteen toiminta-alueeseen. Alueet ovat jäsenmäärältään mahdollisimman yhdenmukaisia ja toiminnan kannalta tarkoituksenmukaisia. Piirihallitus on vahvistanut toiminta-alueiden rajat ja tarkistaa niiden jäsenmäärät tarvittaessa.
Aluetoiminnan tarkoituksena on jäsenyhdistysten yhteistoiminnan kehittäminen, niiden vaikutusmahdollisuuksien parantaminen, pienten yhdistysten tukeminen sekä alueella keskinäisen yhteistyön tiivistäminen. Aluetoiminnalla monipuolistetaan piirin toimintaa ja etsitään järjestötyöhön uusia toimijoita. Aluetoiminnassa noudatetaan yhdistyslakia, Eläkeliiton piirin sääntöjä sekä Eläkeliiton arvoja.
Voimassa oleva aluejako:
Aluetoiminnan muodot
- Vierailut ja vastavierailut yhdistysten välillä
- Kurssi-, luento-, juhla- ja kokoustilaisuuksien järjestäminen
- Yhdistysten retkien ja matkojen järjestäminen yhteistyössä, esim. sokkomatkat, kotimaan matkat, kulttuuriretket
- Muu koulutustoiminta
- Tekee piirihallitukselle ehdotuksia piiritoiminnan kehittämiseksi.
- Tekee piirihallituksen ehdottamat tai yhteisesti hyväksytyt muut tehtävät.
- Aluetoiminta on yhdistysten keskinäistä toimintaa, eikä sitä rekisteröidä.
- Mahdollisista kustannuksista vastaa kukin yhdistys jäsentensä osalta.
- Liittovaltuutettu toimii alueensa yhteyshenkilönä.
Aluetapaamiset
- Voidaan pitää ennen piirin kokouksia.
- Voidaan käsitellä piirikokouksessa käsiteltäväksi tulevat asiat, kuten henkilöehdokkaat piirin ja liiton hallintoihin, ja tehdä esityksiä piirikokoukselle.
- Vodaan tehdä ehdotuksia piirin toiminnan kehittämiseksi.
- Kokoukset ovat hyvä tilaisuus tavata kasvokkain muita saman alueen yhdistyksiä ja suunnitella yhteisiä tapahtumia, matkoja ja koulutuksia.
- Aluekokousten puheenjohtajana toimii alueen liittovaltuutettu.
Aluetapaamisten käytännön järjestelyt
- Piirihallitus voi tarvittaessa kutsua liittovaltuutetut seuramaan sen kokouksia. Tämä on tarpeellista erityisesti piirin syyskokoukseen valmistauduttaessa, jotta liittovaltuutettu saa riittävästi tietoa esim. piirin toiminnan suunnittelusta ja arvioinnista (toimintasuunnitelma ja talousarvio).
- Aluekokousten koollekutsujana ja järjestäjänä toimii alueen liittovaltuutettu (yhteistyössä alueen piirihallituksen jäsenten ja yhdistysten kanssa).
- Järjestäjät sopivat, kuka on yhteydessä oman alueensa kaikkiin yhdistyksiin sähköpostitse tai puhelimitse ja varmistaa, että kaikilla on tieto tulevasta aluetapaamisesta.
- Järjestävä taho vastaa aiheutuneista kokouskustannuksista ja sopii niiden mahdollisista korvaamisista (osallistumismaksut) muiden yhdistysten kanssa. Kunkin tapaamiseen osallistuvan jäsenen osalta aiheutuneista matkakuluista vastaa jokaisen oma yhdistys voimassa olevien päätöstensä mukaisesti.
- Toiminnanjohtaja toimittaa yhdistyksiin (pj ja sihteeri) ja liittovaltuutetuille piirikokouksen olennaiset materiaalit, kuten toimintasuunnitelman ja talousarvion sekä mahdollisen listan asioista, joita aluekokouksen kannattaa käsitellä tapaamisessaan. Tapaamisen jälkeen alueet toimittavat vapaamuotoisen muistion piiriin. Huom! Piirikokoukseen tulevat henkilöesitykset tulee käydä muistiosta selkeästi ilmi, jotta ne voidaan toimittaa piirikokouksen esityslistalle.